Si vols conèixer quines són les diferències entre un motor i un generador, ets al lloc adequat! Analitzem què es diferencia un motor d'un generador.

Però, abans de res: què és un motor ? I un generador ? Per poder entendre bé la diferència entre les dues peces hem de saber què són i com funcionen. Anem allà!

Què és
un motor?

El motor és el cor de qualsevol màquina. És l'element que fa que la màquina i tot el sistema funcioni. El motor transforma l'energia, sigui elèctrica, de combustible o qualsevol altra, en energia mecànica.

Com funciona un motor?

Un motor està compost per diferents conductors o bucles portadors de corrent que giren contínuament creant un camp magnètic. Els bucles s'emboliquen al voltant del nucli de ferro anomenat armadura, que funciona per fer que el camp magnètic dins d'ells sigui més fort en comparació de l'exterior.

El corrent als bucles inverteix la seva direcció, donant com a resultat una rotació constant de l'armadura i els bucles. La direcció contínuament canviant dels bucles i l'armadura produeix energia mecànica.

Què és
un generador?

Un generador és una màquina rotativa que transfigura lenergia mecànica en una forma elèctrica denergia. Els generadors elèctrics s'utilitzen a causa de la mínima pèrdua de potència, més seguretat i producció d'electricitat.

Com funciona un generador?

El funcionament dels generadors és diferent en comparació dels motors. Els generadors elèctrics funcionen per proporcionar electricitat. L'energia mecànica s'utilitza per rotar els bucles al camp magnètic que genera la força electromotriu.

La força electromotriu generada és una ona sinusoïdal que canvia amb el temps. L'eix està unit al rotor, que gira contínuament al camp magnètic estacionari per produir electricitat.

Quina és la diferència entre un
motor i un generador?

MOTOR

GENERADOR

llamp

Electricitat

Necessari

Produït

mà

Regla de treball

Regla de la mà esquerra de Fleming

Regla de la mà dreta de Fleming

fabrica

Font d'energia

Cingles d'energia i subministrament elèctric

Turbines de vapor, turbines d'aigua i motor de combustió interna

Conversió energètica

Conversió

Energia elèctrica en energia mecànica

Energia mecànica en energia elèctrica

impulsar eix

Impulsador per eix

Per la força magnètica que es desenvolupa entre l'armadura i el camp magnètic

Per força mecànica per la fixació a un rotor

força del treball iman

Principi de treball

La força mecànica exercida sobre un conductor portador de corrent col·locat en un camp magnètic.

Conducció electromagnètica

llamp

Energia elèctrica

Com a entrada

En forma de sortida

RESUM

Les principals diferències entre un motor i un generador són les següents:

  1. Un motor transforma lenergia elèctrica en energia mecànica, mentre que el generador transforma lenergia mecànica en energia elèctrica.
  2. El motor utilitza electricitat per produir energia mecànica. Per contra, un generador no fa servir electricitat per produir electricitat.
  3. L'eix del motor és impulsat per una força magnètica que s'estableix entre l'armadura i el camp magnètic. Per contra, l‟eix d‟un generador és impulsat per una força mecànica que es desenvolupa mitjançant la rotació contínua del rotor.
  4. El corrent s'envia a les debanades de l'induït d'un motor, mentre que el corrent es produeix a les debanades de l'induït d'un generador.
  5. Un motor funciona segons el principi defecte magnètic en un conductor portador de corrent col·locat en un camp magnètic, mentre que un generador funciona segons el principi dinducció electromagnètica.
  6. Lelectricitat és necessària per al funcionament dun motor, mentre que lelectricitat es genera mitjançant el funcionament dun generador.
  7. La font denergia en un motor són les bigues elèctriques i el subministrament elèctric. Per contra, les fonts denergia en un generador són turbines de condensació, turbines aquàtiques, motors dencesa interna, etc.
  8. Els motors tenen la seva aplicació a vehicles, màquines industrials, bombes, etc. Per contra, els generadors s'utilitzen en centrals elèctriques, laboratoris, il·luminació general, alimentació de bateries, etc.